Homepagina > Ingrediënten > Andere

Andere

Laatste toevoeging : 16 april 2018.

In deze rubriek alleen dingen die nergens anders passen.

Artikelen in deze rubriek

 • Ijzeren eieren

  19 juni 2017, door wim

  Apotiedan, (阿婆鐵蛋) zijn zwarte, taaie eieren, recent bedacht door een dame in Taiwan die gekookte eieren verkocht. Toen ze op een dag een hele hoop "rode", in sojasaus bouillon gekookte eieren moest warm houden, kwam het idee.
  Het idee sloeg aan en vandaag zijn deze populair in Taiwan. Ze worden ook geëxporteerd, o.a. naar Maleisië. En je kan ze hier soms ook vinden in Aziatische supermarkten.
  De kippen-, duiven- of kwarteleitjes worden eerst gewoon hardgekookt. Daarna worden ze telkens 3 à 4 (...)

 • Amazu shoga

  30 juni 2013, door wim

  Amazu shoga is verse gember, ingelegd op zoete amazu (Japanse rijstazijn). Het wordt o.a. gebruikt als smaakmaker bij sushi en sashimi, maar ook bij geroosterd varkensvlees en eend. Er zijn kleurloze (beige) varianten, roze en zelfs knalrode. Die zijn echter meestal bijgekleurd met voedingskleurstof.
  Een goede gepekelde gember wordt van nature een klein beetje rozig, maar zeker niet knalrood!
  Je kan amazu shogu vinden bij de Aziatische speciaalzaak, of zelf maken. Het moet natuurlijk wel (...)

 • Tenkasu

  30 augustus 2011, door wim

  Tenkasu is gefrituurd tempura deeg. Het ziet er zowat uit als rice crispies. Eventueel zou je het daardoor kunnen vervangen. Het wordt gebruikt als krokante toevoeging aan gerechten, maar ook als bindmiddel met een beetje umami.

 • Vogelnestjes

  31 mei 2007, door wim

  Vogelnestjes van een kleine Zuidchinese zwaluwsoort, die met speeksel een nest maken aan een steile rotswand. Daarom zijn ze moelijk te oogsten en dus duur. De mensen die ze oogsten riskeren er hun nek voor, letterlijk.
  Er zijn drie soorten: de duurste zijn de hele nestjes, die er uitzien als ondiepe, doorschijnende kelkjes. Hiervan zijn de allerbeste bijna wit met maar een paar twijgjes en veertjes.
  Dan volgen de kromme stukjes van gebroken nestjes, die ook wel "drakentanden" genoemd (...)

 • Balut

  22 november 2005, door wim

  Balut of Bo Bia zijn de bevruchte eieren van een eend. Het gerecht is heel populair in Viëtnam en de Filippijnen. Ze worden gekookt en zo geserveerd, gewoon met peper en zout, zoals ons klassieke zachtgekookte kippeneitje.
  Deze embryonale eenden zijn ook heel voedzaam, maar de meeste westerlingen halen er hun neus voor op om sentimentele redenen.
  Hier heb ik ze nog nooit te koop geweten. Ik denk dat Aziatische speciaalzaken al kunnen vermoeden dat dit voor de douanen en keurders een (...)