Homepagina > Je bent wat je eet > Voedingsadditieven > Bewaarmiddelen

Bewaarmiddelen

Laatste toevoeging : 28 september 2011.

Bewaarmiddelen hebben maar één doel: de shelflife van het produkt verbeteren. Sommige, zoals azijn zijn zo oud als de beschaafde mens...

Artikelen in deze rubriek

 • E211 natriumbenzoaat

  26 mei 2008, door wim

  Natriumbenzoaat wordt gesynthetiseerd uit benzoëzuur en natriumhydroxide. Benzoëzuur, benzoaten en benzoëzuur-esters komen voor in de meeste soorten fruit, vooral in bessen. Met name cranberries bevatten erg veel benzoëzuur. Behalve in fruit komen benzoaten ook voor in champignons, kaneel, kruidnagel en zuivelproducten (door bacteriële fermentatie). Commercieel wordt het chemisch gemaakt uit tolueen.
  Benzoëzuur en benzoaten worden gebruikt als conserveermiddel tegen gisten, schimmels en (...)

 • E202 kaliumsorbaat

  31 maart 2004, door wim

  Deze groep omvat:
  t-2,4-hexadieenzuur kalium zout
  2-propenylacrylzuur kalium zout
  Kalium zout van sorbinezuur, een natuurlijk zuur van de bessen van de lijsterbes Sorbus aucuparia, waar de naam ook aan is ontleend. Commercieel wordt het chemisch gemaakt via verschillende processen.
  Sorbinezuur en sorbaten zijn conserveermiddelen, vooral werkzaam tegen schimmels en gisten in een licht zure omgeving. Ze werken niet tegen bacteriën. Het werkt evenmin bij niet zure producten (pH boven (...)

 • E203 calciumsorbaat

  31 maart 2004, door wim

  Deze groep omvat:
  t-2,4-hexadieenzuur calcium zout
  2-propenylacrylzuur calcium zout
  Calcium zout van sorbinezuur, een natuurlijk zuur van de bessen van de lijsterbes Sorbus aucuparia, waar de naam ook aan is ontleend. Commercieel wordt het chemisch gemaakt via verschillende processen.
  Sorbinezuur en sorbaten zijn conserveermiddelen, vooral werkzaam tegen schimmels en gisten in een licht zure omgeving. Ze werken niet tegen bacterien. Het werkt evenmin bij niet zure producten (pH boven (...)

 • E212 kaliumbenzoaat

  31 maart 2004, door wim

  Deze groep omvat:
  benzeencarboxylzuur kalium zout
  dracylinezuur kalium zout
  fenylcarboxylzuur kalium zout
  Benzoëzuur, benzoaten en benzoëzuur-esters komen voor in de meeste soorten fruit, vooral in bessen. Met name cranberries bevatten erg veel benzoëzuur. Behalve in fruit komen benzoaten ook voor in champignons, kaneel, kruidnagel en zuivelproducten (door bacteriële fermentatie). Commercieel wordt het chemisch gemaakt uit tolueen.
  Benzoëzuur en benzoaten worden gebruikt als (...)

 • E213 calciumbenzoaat

  31 maart 2004, door wim

  Calciumbenzoaat wordt gebruikt als conserveermiddel tegen gisten en bacteriën in zure producten. Het is niet erg effectief tegen schimmels en werkt niet in lichtzure of neutrale voedingswaren. Hoge concentraties hebben een zure smaak, waardoor de toepassingen en hoeveelheden beperkt worden. Benzoaten worden vaker gebruikt dan benzoëzuur, omdat ze veel beter oplossen.
  Het wordt gebruikt als conserveermiddel in een groot aantal zure of licht zure produkten.
  Acceptable dagelijkse inname (ADI): (...)

0 | 5 | 10 | 15 | 20 | 25