Homepagina > Ingrediënten > Bloemen

Bloemen

Laatste toevoeging : 27 maart 2015.

Bloemen zijn eetbaar. Er zijn er echt giftige, veel smaakloze en een aantal lekkere. Op die laatste concentreren we ons hier. Een lijst van giftige bloemen vind je bij Wikipedia. Hieronder een korte lijst van planten waarvan de bloemen niet in de keuken horen. Deze lijst is verre van compleet, dus als je een bloem die niet in deze lijst staat wil gebruiken, betekent dat nog niet dat deze niet giftig is!

- Adonis Adonis
- Anemoon Anenome
- Anthurium Anthurium
- Allamanda Allamanda
- Aronskelk Philodendron
- Azalea Azalea
- Bilzekruid Bilzekruid
- Bont Kroonkruid Securigera varia
- Boterbloem Boterbloem
- Brem Brem
- Brugmansia Brugmansia
- Clematis Clematis
- Doornappel Datura
- Frederiksbloem Frederiksbloem
- Gevlekte Scheerling Conium
- Herfstijloos Colchicum autumnale
- Honderjarige Aloë Agave americana
- Hyacint Hyacinthus orientalis
- Kruisbladige Wolfsmelk Euphorbia
- Lelie Lilium
- Lelietje Van Dalen Convallaria majalis
- Lis Iris
- Monnikskap Aconitum
- Nachtschade Nachtschade
- Narcis Narcissus
- Oleander Oleander
- Papaver, Slaapbol Papaver
- Rhododendron Rhododendron
- Ridderspoor Delphinium
- Slangenwortel Calla palustris
- Vingerhoedskruid Digitalis
- Witte Aronskelk Witte Aronskelk
- Wolfskers Belladonna
- Zijdeplant Asclepias

Artikelen in deze rubriek

 • Knolbegonia [Begonia spp]

  14 mei 2014, door wim

  Begonia is een familie met misschien wel 1.500 soorten. Ze komen oorspronkelijk uit de tropische en subtropische streken van Zuid-Amerika, Centraal-Amerika, Afrika en Zuid-Azië. Heel wat van de wilde vormen zijn bedreigd en enkele, zoals Begonia eiromischa en B. aequilateralis zijn al uitgestorven.
  Doordat ze allemaal makkelijk met elkaar te kruisen zijn, zijn er talloze hybrides. Niet elke Begonia is echter eetbaar. Wie ze wil eten, zal best naar een hybride van B. tuberosa op zoek gaan. (...)

 • Rozenkransje [Antennaria dioica]

  10 maart 2014, door wim

  Het rozenkransje is een inheemse vaste plant die voorkomt tussen kort gras en heide op droge, vrij voedselarme grond. Ze komt voor in de gematigde streken van het noordelijk halfrond en wordt ook gekweekt. In het wild hoor je dit plantje nooit te plukken, want het is sterk bedreigd. De plant wordt 15 tot 20 cm hoog en vormt rozetten.
  Het rozenkransje bloeit in mei tot juli met twee tot acht bloemhoofdjes op een lange stengel. Vermits de planten in groepjes voorkomen, vormen ze fraaie (...)

 • Jasmijn [Jasminum spp]

  7 maart 2014, door wim

  Jasmijn is een geslacht uit de olijffamilie. De naam komt van het Perzische Yasmin, dat ’geschenk van God’ betekent. Het geslacht telt zo’n tweehonderd soorten.
  Jamijnsoorten komen over heel de wereld in warmere zones voor. Omdat deze plant al zo lang door de mens wordt gekweekt, is de oorsprong van elke soort eerder onzeker. Zo kan men van J. officinale alleen zeggen dat de oorsprong ergens in centraal Azië moet liggen. De oorsprong van J. sambac zou dan weer in India moeten gezocht worden. (...)

 • Ridderspoor [Delphinium consolida]

  24 februari 2014, door wim

  De fraaie blauwe tot paarse bloemen van ridderspoor zijn eetbaar. Ridderspoor is een ranonkelachtige uit centraal en zuid Europa en Azië. Hij groeit op zandige en kalkachtige bodems en wordt tot 80 cm hoog. De wortel zit vaak een halve meter diep
  Door de prachtige kelkvormige bloemen wordt ridderspoor ook veel geteeld als kamer- of tuinplant.
  Deze plant is door het verdwijnen van biotoop, kunstmatige bemesting en herbiciden getroffen. Wilde planten zijn ook giftig omdat ze tot anderhalve (...)

 • Tuinhibiscus [Hibiscus syriacus]

  13 juli 2013, door wim

  De tuinhibiscus (Hibiscus syriacus) of altheastruik (vroeger werd de plant bij het geslacht Althea ingedeeld), een plant uit de kaasjeskruidfamilie (Malvaceae) is de enige uit de grote familie hibiscussen die winterhard is.
  Het is een bladverliezende struik of kleine, houtige heester, die tot 3 m hoog kan worden. De tot 10 cm grote bloemen verschijnen in de warmste tijd van de zomer, van augustus tot oktober. De bloemen kunnen wit, blauw, roze, rood en paars zijn.
  De bloemen zijn zowel (...)

0 | 5 | 10 | 15 | 20 | 25 | 30 | 35