Homepagina > Ingrediënten > Dranken

Dranken

Laatste toevoeging : 7 maart 2014.

Koffie, thee...

Artikelen in deze rubriek

 • Café blanc

  7 maart 2014, door wim

  Een Café blanc heeft niks met koffie te maken. Het is een verdunning van rozenbloesemwater met warm water. Eerder een thee dan een koffie ook nog. De oorsprong ligt in Libanon, waar het algemeen als digestief aanzien wordt en "ahwah baida" genoemd wordt.
  Vaak wordt zo’n café blanc versierd met een klein blaadje verse munt. Anders ziet zo’n tas er wel heel leeg uit. Je drinkt het ook voor het parfum want veel smaak is er niet aan.
  De normale verdunning is één koffielepel rozenbloesemwater of (...)

 • Chong Cha, Chinese wormthee

  29 juli 2007, door wim

  Chinese wormthee is niet helemaal wat de naam doet vermoeden. Het bestaat eigenlijk niet uit wormen, maar uit de uitwerpselen van de larven van Hydrillodes morosa, een nachtvlinder en Aglossa dimidiata, een pyralide mot. Deze thee uit de bergen van Guangxi, Funan en Guixhou is een dagelijkse drank voor de Zhuan, Tong en Miao volkeren.
  Het is niet alleen een gewone theesoort, maar ze kent ook medicinale toepassingen. Het zou chronische bloedneuzen stoppen, diarree verhelpen en goed zijn (...)

 • Thee [Camellia sinensis]

  4 april 2007, door wim

  Thee en Koffie zijn twee heel alledaagse dranken. Ook in koffie is veel variatie, maar lang niet zoveel als in thee. In Frankrijk maakt men dan ook onderscheid tussen "thé", echte thee, getrokken van Camellia sinensis en "tisane" van allerlei andere planten en vruchten.
  Echte thee
  China is de bakermat van de theecultuur. Duizenden jaren geleden werd daar al thee gedronken. De naam van Keizer ShenNung - hij leefde omstreeks 3000 jaar voor Christus - is daarmee verbonden. De legende wil dat (...)

 • Koffieboon [Coffea spp]

  20 maart 2007, door wim

  Koffie is een drank die wereldwijd gedronken wordt en wordt gemaakt van de gebrande zaden van Coffea. De oorsprong van de plant ligt in Jemen en Ethiopië, waarschijnlijk in een regio in Ethiopië die "Kaffa" heet. Al in 800 voor Christus zijn er referenties te vinden naar de drank. Pas in de zeventiende eeuw is koffie in Europa, via Turkije en Venetië, opgedoken, eerst in Frankrijk en dan in de rest van Europa.
  Tegenwoordig wordt de meeste koffie in tropische en subtropische gebieden tussen (...)

 • Kombucha thee

  14 maart 2005, door wim

  Zegen of niet? Volgens de voorstanders zeer gezond. Volgens anderen het toppunt van walging.

0 | 5