Homepagina > Ingrediënten > Vruchten > Fruit

Fruit

Laatste toevoeging : 24 februari.

Fruit is heel belangrijk, omdat het de voornaamste natuurlijke bron van suikers is. En natuurlijke suiker (fructose) hebben we nodig, in tegenstelling tot geraffineerde witte suiker die eigenlijk vergif is!

Bovendien is fruit ook nog een belangrijke bron van vitamines en is het erg lekker.

Het meeste fruit rijpt na de oogst nog min of meer na. Dat noemt men climacterische vruchten. Niet-climacterisch zijn aardbei, ananas, kers, citroen, vijg, druif en komkommer.

Wie zoekt naar bepaalde fruitbomen, kan altijd eens kijken bij Sanguisorba in Ranst (bij Antwerpen). Je kan er zowel voor zaden, planten als verse kruiden terecht. En daarnaast ook nog voor cursussen of bier. Ze maken sinds kort ook een tripel met look en groene kruiden.

Artikels van deze rubriek

  • Aardbeiguave [Psidium cattleianum]

    25 februari, door wim

    De aardbeiguave is familie van de mirre en de guave (Psidium guajava). Het is een uit Zuid-Amerika afkomstige groenblijvende struik of boom die bloeit met geurige witte bloemen. De pruimachtige, tot 5 cm grote vruchten rijpen van groen naar donkerrood, paarsrood of zelden citroengeel (citroen guave of Psidium cattleianum var. lucidum). De schil is glad en glanzend. Het aromatische vruchtvlees is sappig, glazig witachtig, roodachtig of geelachtig van kleur en smaakt zoetzuur. De smaak doet (...)

  • Karonda bes [Carissa carandas]

    4 februari, door wim

    Carissa carandas is een Indische bes die vooral als kruiderij gebruikt wordt. Hij groeit in Azië van nature in bergachtige gebieden zoals de Himalaya tot hoogtes van 1.800 m. Getuige hiervan is een sterk vertakt, taai wortelstelsel. Ze worden echter ook veel gebruikt om aan te planten als haag. Die is dan door de doorns zo goed als ondoordringbaar.
    Het rijpe fruit wordt opgelegd in zuurwaren, tot moes, jam, siroop en chutney verwerkt. De zoetere kunnen rauw gegeten worden, maar de dikke, (...)

  • Malabar pruim, rozenappel [Syzygium jambos]

    5 juli 2013, door wim

    De Malabar pruim is een groenblijvende, dichtbebladerde struik of boom met een brede, dichte kroon. Als boom wordt hij tot 12 m hoog. De leerachtige bladeren zijn giftig. Hij komt uit Maleisië en Indonesië, maar wordt wereldwijd in de tropen geteeld, onder meer in India, Sri Lanka, Indochina, de eilanden in de Grote Oceaan (onder meer Hawaï), Jamaica, Bermuda, de Bahama’s, de Antillen en van het zuiden van Mexico tot in Peru..
    De kelkvormige, aromatische, witte of gele bloemen hebben (...)

  • Drakenvrucht, pitaya [Hylocereus spp]

    2 juli 2013, door wim

    De Pitaya komt uit het noorden van Zuid-Amerika, Centraal Amerika en Mexico en wordt geteeld in tropisch Amerika en op sommige plekken in Afrika, Azië (vooral Thailand) en Australië. Er zijn een twintigtal soorten, maar de volgende drie worden het meest commercieel geteeld:
    Hylocereus undatus heeft wit vruchtvlees en een rozerode schil
    Hylocereus megalanthus heeft wit vruchtvlees en een gele schil
    Hylocereus polyrhizus of H. costaricensis heeft rood vruchtvlees en een rozerode schil (...)

  • Japanse krentenboom, Jiguja [Hovenia dulcis]

    16 maart 2013, door wim

    De Japanse krentenboom is oorspronkelijk Chinees, maar al heel lang verspreid naar Japan, Korea en Indië. Het is een struik of boom die tot 30 m hoog kan worden, maar meestal niet hoger dan een meter of tien komt. Hij heeft grote, puntige bladeren, die in juli witte tweeslachtige bloemen produceren. De bloemstelen worden zoet als ze gaan verdikken. Het hout van de boom is fijn van structuur en zeer hard. Het wordt dan ook in de bouw gebruikt.
    De bloemstelen zijn zoet, geurig en kunnen rauw (...)

0 | 5 | 10 | 15 | 20 | 25 | 30 | 35 | 40 | ... | 95