Homepagina > Je bent wat je eet > Voedingsadditieven > Gassen

Gassen

Laatste toevoeging : 31 maart 2004.

Gassen zitten in heel veel voeding en dranken. CO2 zit in alle dranken die bubbels bevatten, van champagne over bier tot limonade en water. Het is onschuldig, want de dosis blijft klein en je lichaam neemt het niet op. Maar ook in brood en gebak zit koolstofdioxide. Het onstaat tijdens het rijzen op scheikundige manier, door het rijsmiddel, of op natuurlijke manier, door de gistbacteriën.

Meestal neemt ons lichaam de gassen in voedsel niet op. Er zijn echter ook drijfgassen die bv. in slagroomspuitbussen gebruikt worden, waar heel wat minder over bekend is.

Artikelen in deze rubriek

 • E290 koolstofdioxide

  31 maart 2004, door wim

  CO2 is een gas dat voor de belletjes zorgt in allerlei dranken, maar het is ook een bewaarmiddel. Het voorkomt dat dranken, brood en gebak te snel bederven doordat het de zuurstof verdringt. En zuurstof veroorzaakt oxydatie, dus veroudering.
  Daarom worden sommige voedingswaren onder gavulling verkocht. Naast CO2 worden ook argon, helium en stikstof hiervoor gebruikt. Helium en argon zijn echter veel duurder en worden alleen ingezet als koolstofdioxide of stikstof niet (...)

 • E938 argon

  31 maart 2004, door wim

  Argon is een edelgas dat in zeer kleine concentratie in de lucht aanwezig is.
  Het wordt ook in de voedingsindustrie gebruikt.

 • E939 helium

  31 maart 2004, door wim

  Helium is een edelgas dat in zeer kleine concentratie in de lucht aanwezig is.
  Het wordt ook in de voedingsindustrie gebruikt.

 • E941 stikstof

  31 maart 2004, door wim

  Stikstof is een gas dat in de lucht aanwezig is.
  Het wordt ook in de voedingsindustrie gebruikt, als verpakkingsgas voor bv. belegde broodjes en drijfgas voor bv. slagroom.

 • E942 distikstofoxide, lachgas

  31 maart 2004, door wim

  Distikstofoxide of N2O was vroeger een veelgebruikt verdovingsmiddel. Nu is het vooral bekend als opvoermiddel voor automotoren.

0 | 5