Homepagina > Je bent wat je eet > Voedingsadditieven > Structuurverbeteraars > Glansstoffen

Glansstoffen

Laatste toevoeging : 17 november 2009.

Glansstoffen worden in principe als oppervlaktebehandeling toegepast. Fruit, noten, brood gebak, koekjes, snoep enz. worden ermee van een mooi blinkend velletje voorzien.

Artikelen in deze rubriek

 • E905 minerale hydrocarbonaten

  17 november 2009, door wim

  Minerale hydrocarbonaten zijn in gebruik als glansstof, schuimremmer en smeermiddel voor voedingsmachines. Het zijn synthetische mengsels van hydrocarbonaten uit petroleum. In principe zouden ze niet in bereide voeding aanwezig mogen zijn.
  E905(a) Minerale olie, wit
  In gebruik in kauwgom, als schuimremmend middel en smeermiddel voor voedingsmachines en als beschermende glanslaag voor verse groenten en fruit. Zou kankerverwekkend en teratogeen* zijn.
  E905(b) Petrolatum (Vaseline) Kan (...)

 • E416 karaya gom

  31 maart 2004, door wim

  Karaya gom is een stabilisator en een emulgator. Het wordt in die toepassing vooral in slagroom in spuitbussen en namaak-slagroompoeder gebruikt.
  In combinatie met carrageen, wordt het gebruikt om brood en gebak langer vers te houden.
  In de vleesbereiding, wordt karaya gom als een emulgator en bindmiddel gebruikt. Het absorbeert water en is dus ook belangrijk bij het invriezen van vleesproducten, waar het ijskristallen helpt voorkomen.
  Verder wordt het ook gebruikt in chips, (...)

 • E901 bijenwas

  31 maart 2004, door wim

  Natuurlijk voedingsadditief, geproduceerd door bijen. Onschuldig, maar niet eetbaar. Mag dus alleen als deklaag voor kaas e.d. worden gebruikt. Er is een witte en een gele variant in de handel. Beide zijn natuurlijke kleuren. De gele wordt het meest voor kaas gebruikt.

 • E902 candelillawas

  31 maart 2004, door wim

  Natuurlijk polymeer, gewonnen uit diverse Mexicaanse bomen, zoals Euphorbia antisyphilitica , E. cerifera en Pedilanthus pavonis.
  Deze was wordt gebruikt als glansmiddel, als coating en als basis voor kauwgom.
  Je vindt het in kauwgom en in andere snoep.

 • E903 carnauba was

  31 maart 2004, door wim

  Natuurlijk glansmiddel. Tamelijk harde geelachtig groene wassoort van de Braziliaanse Carnaubapalm Copernicia prunifera, die ook een eetbare wortel levert.
  Wordt gebuikt als glansmiddel, maar alleen toegelaten voor chocolade (en koekjes bedekt met chocolade), koffiebonen, noten, citrusvruchten, appelen, meloenen, perziken, peren en ananas.
  Er zijn allergische reacties gerapporteerd, maar het is niet altijd even duidelijk over welke was het gaat. Deze wassoort wordt er ook van verdacht in (...)

0 | 5