Homepagina > Ingrediënten > Kruiden > Groene kruiden

Groene kruiden

Laatste toevoeging : 4 februari 2014.

Groene kruiden gebruik je vers. Dragon, tijm, laurier, rozemarijn of oregano kunnen dan nog bruikbaar zijn in gedroogde vorm, de meeste andere groene kruiden niet.

Kruiden bieden smaak en aroma en die gaan voor een stuk verloren bij het drogen. Maar sommige kruiden veranderen ook van smaak en meestal niet ten goede.

Wie zoekt naar bepaalde verse kruiden, kan altijd eens kijken bij Sanguisorba in Ranst (bij Antwerpen). Je kan er zowel voor zaden, planten als verse kruiden terecht. En daarnaast ook nog voor cursussen of bier. Ze maken sinds kort ook een tripel met look en groene kruiden.

En voor mensen uit het Brusselse, is er in Halle Ecoflora, een plantenkwekerij met een uitgebreid assortiment aan wilde en vergeten kruiden.

Artikelen in deze rubriek

 • Citroenmunt [Backhousia citriodora]

  8 februari 2014, door wim

  Backhousia citriodora komt van nature voor in Queensland, Australië, in de wouden aan de kust, van Brisbane tot Mackay. Het is een struik die tot acht meter hoog kan worden en die uitlopers maakt. De behaarde bladeren zijn frisgroen en ze hebben een sterk citroen aroma. Ze worden zo’n tien cm lang, zijn een beetje getand en lopen uit in een punt.
  Ook de mooie witte bloemen geven een citroengeur af.
  Backhousia citriodora bladeren zijn in Australië een bekend "bush tucker" smaakje en worden (...)

 • Knolspirea [Filipendula vulgaris]

  23 januari 2013, door wim

  De knolspirea, Filipendula vulgaris, synoniem: Filipendula hexapetala, is een vaste plant uit de rozenfamilie. De plant is inheems, maar begint stilaan zeldzaam te worden. De plant wordt zo’n 30 tot 60 cm hoog, heeft roomwitte, van onderen purperroze, bloemen.
  Jonge bladeren kunnen rauw gegeten worden, in salades of fijngehakt in soepen. De wortel is vaak veel te bitter, maar werd vroeger wel eens in kruidenbitters gebruikt. In tijden van hongersnood werd hij wel eens geroosterd gegeten. (...)

 • Pandan blad [Pandanus amaryllifolius]

  2 mei 2012, door wim

  Pandan is het blad van een tropische schroefpalm, de Pandanus amaryllifolius syn. P. latifolius. Hij is het enige lid van het Pandanus geslacht met aromatische bladeren.
  De plant is in het wild uiterst zeldzaam, maar wordt veel gekweekt als smaakmaker voor Aziatische (rijst) gerechten. Enkel de bladeren worden gebruikt en die geven een wat hooi- of zelfs nootachtig aroma. Ze worden meegekookt of eerst geweekt in kokosmelk die dan later aan het gerecht wordt toegevoegd. Vooral in Thailand, (...)

 • Japanse munt [Perilla frutescens crispa]

  8 november 2011, door wim

  Japanse munt, dat ook bekend staat als Shiso® en Viëtnamese koriander, behoort tot de muntfamilie, heeft een speciale, scherpe geur en een fijne smaak die in de verte aan basilicum doet denken.
  Op uitdrukkelijk verzoek van Koppert Cress BV is de naam "Shiso®" van het merkenregistratie symbool "®" voorzien. Dit is wel tekenend voor het misbruik dat sommige bedrijven menen te moeten maken van de wetgeving. Hoe lang voor alle soortnamen en zelfs woorden in de Nederlandse taal gewoon opgebruikt (...)

 • Boldo blad [Peumus boldus Molina]

  10 januari 2010, door wim

  Boldo blad komt van een struik uit de familie Monimiaceae. Het is een verwant van laurier. Het lijkt qua aroma, smaak en gebruik ook het meest op laurier, maar is wat sterker. Het is hier zo goed als onbekend. Boldo is zeer geschikt voor vis, sauzen, paddenstoelen en zuurwaren zoals augurken. De geur doet denken aan kamfer, citroen en kaneel, de smaak is zwak bitter.
  Boldo is afkomstig uit de kustgebieden van Chili, maar is ook aangeplant en zelfs verwilderd in het Middellands zeegebied, (...)

0 | 5 | 10 | 15 | 20 | 25 | 30 | 35 | 40 | 45