Homepagina > Je bent wat je eet

Je bent wat je eet

Laatste toevoeging : 8 oktober 2018.

Ooit was de visie van de medische wetenschap grotendeels bepaald door de notie dat alle gezondheid kwam van wat je binnenkreeg als voedsel en drank. Nu neigt men meer naar een visie dat je automatisch gezond blijft als je maar geen besmetting oploopt. Gelukkig begint ook in de medische wetenschap de voedingsleer terug veel terrein te winnen.

Voorlopig resulteert dat in een nogal sloganeske benadering in de trant van "Zout is slecht, olijfolie is goed", maar het begin is er alleszins. Nog steeds behoren we tot de grootste antibioticagebruikers ter wereld, maar gelukkig eten we ook graag goed...

Een typische blunder, nl. "Zout is slecht voor hart en bloedvaten", heeft ook een impact op ons culinair genot. In te veel restaurants krijg je aardappels voorgeschoteld die alle smaak verloren hebben omdat de kok bijna geen keukenzout meer durft te gebruiken. Dat keukenzout moet niet dienen om de aardappel te "zouten", maar om de smaak van de aardappel IN de aardappel te houden. Als je geen keukenzout toevoegt aan het kookwater, is immers de zoutconcentratie in de aardappel veel hoger dan in het water en dan gaan die zouten zich door osmose verplaatsen naar het water. En weg is de smaak!