Homepagina > Ingrediënten > Korstmossen

Korstmossen

Laatste toevoeging : 12 maart 2013.

Korstmossen (of lichenen) zijn schimmels die in met een groenwier of een blauwalg (Cyanobacteria) leven. Vaak zijn deze zo sterk met elkaar verbonden dat ze niet zonder mekaar kunnen en eigenlijk één organisme vormen. Momenteel is er interesse om ook indeze vreemde groep van organismen voedingsstoffen of supplementen te vinden.

Artikelen in deze rubriek

 • IJslands mos [Cetraria islandica]

  14 maart 2013, door wim

  Zoals alle korstmossen, is Cetraria islandica een symbiose tussen een zwam en algen. De thallus van de zwam bestaat uit vezels (hyphae), die water vast houden voor de algen en de algen produceren mee voeding voor de zwam. De meeste korstmossen zijn eerder plat en vormen een korst op stenen, maar IJsland’s mos is een struikvormend korstmos (hoogte zo’n 10 cm), dat voorkomt in IJsland, Noord-Europa, Groenland en Spitsbergen en in Duitse bergbossen. Het groeit liefst in venen en bossen, op (...)

 • Gele parmelia [Xanthoparmelia scabrosa]

  12 maart 2013, door wim

  Dit geelgroene korstmos groeit op rotsen, glas, schors en soms zelfs gewoon op zand. Korstmossen (of lichenen) zijn eigenlijk schimmels die hun voedingsstoffen voor een deel betrekken uit algen waarmee ze in een perfecte symbiose leven.
  4-Methylpiperazine en Pyrazolo Pyrimidin-7-1, beide componenten van Xanthoparmelia scabrosa zijn vermoedelijk PDE5 inhibitoren. PDE5 inhibitoren gaan de aanmaak van phosphodiesterase tegen, een enzym dat de spieren die rond de bloedvaten in de penis (...)