Homepagina > Je bent wat je eet > Voedingsadditieven > Mineralen

Mineralen

Laatste toevoeging : 31 maart 2004.

Mineralen zijn over het algemeen vrij onschuldige voedingsadditieven die gebruikt worden om de biezonder slappe voedingskwaliteiten van veel voedingsmiddelen wat aan te zwengelen. Blijkbaar beseft de industrie wel degelijk wat er mis is, maar in plaats van gezonder, natuurlijker te gaan produceren, is het natuurlijk veel makkelijker een aantal mineralen toe te voegen.

Mineralen zijn over het algemeen spotgoedkoop en het levert alweer een leuke marketingslogan op: " verrijkt met...". Je vindt ze in bloem, ontbijtgranen, melk en zelfs in instant chocomelkpoeder.

Artikelen in deze rubriek

 • E518 Epsom zout, bitterzout, magnesiumsulfaat

  31 maart 2004, door wim

  Magnesiumsulfaat is een natuurlijk zout, commercieel gemaakt uit zwavelzuur en magnesiumzouten.
  Het is een mineraal dat vooral in voedingssupplementen gebruikt wordt. Het verstevigt ook wel de structuur van ingeblikte groenten. Het wordt daarnaast ook nog gebruikt in bier.
  Bij gebruik in normale doses in voedingswaren zijn er geen gekende bijwerkingen. Op zich werkt het sterk laxerend in wat grotere (...)

 • E585 ferrolactaat

  31 maart 2004, door wim

  Mineraal, ijzerzout van melkzuur, E270.
  Wordt gebruikt als ijzer-supplement, o.a. in babyvoeding
  Acceptabele dagelijkse inname (ADI): Tot 0,8 mg/kg lichaamsgewicht.
  Hoewel de naam een relatie met melk suggereert wordt het gemaakt uit suiker en kan het dus zonder problemen gebruikt worden door mensen met lactose intolerantie.