Homepagina > Je bent wat je eet > Natuurlijke voedingscomponenten

Natuurlijke voedingscomponenten

Laatste toevoeging : 27 november 2015.

Natuurlijk aanwezige voedingscomponenten zijn niet altijd ongevaarlijk. De meeste, zoals vitamines zijn broodnoodzakelijk, maar andere, zoals aflatoxines zijn levensgevaarlijk!

Artikelen in deze rubriek

 • AGE’s - gevaarlijke eiwitten

  14 maart 2015, door wim

  De term "Advanced Glycation End Products" (AGE’s) betekent zoveel als "voortgeschreden versuikering eindproducten".
  Het is een verzamelnaam voor eiwitten die beschadigd zijn, doordat er suikergroepen (zoals glucose) aan verankerd zijn. Hierdoor is het eiwit onbruikbaar. In het laatste stadium is dat zelfs onomkeerbaar. De eiwitten zijn dan voorgoed in gifstoffen veranderd en verlaten je lichaam nooit meer.
  Ze veroorzaken o.a. hartaanvallen, beroertes, cataract, nier falen en mogelijk (...)

 • Polysachariden

  27 november 2013, door wim

  Polysachariden zijn koolhydraten die zijn opgebouwd uit tien of meer monosacharide-eenheden. Ze zijn over het algemeen onoplosbaar in water en hebben geen zoete smaak.
  Natuurlijke polysacchariden
  Zetmeel Amylose is een glucaanketen en een niet-vertakte component van zetmeel, dat zo’n 20 tot 30% amylose bevat. Amylopectine is een vertakte, amylose-keten. Het vormt 70 tot 80% van zetmeel.
  Cellulose Cellulose is een vezel die sterkte geeft aan planten. Het is waarschijnlijk de meest (...)

 • Alanine

  31 oktober 2011, door wim

  Alanine komt van nature in ons lichaam voor in twee groepen: alfa- en beta-alanine. Het is geen essentieel amino zuur in die zin dat er geen enzymen of eiwitten uit gemaakt worden. Het wordt gemetaboliseerd tot panthoteenzuur, carnosine en anserine met als uiteindelijk afbraakproduct azijnzuur. Azijnzuur is samen met melkzuur een afbraakproduct dat vooral fysische presataties beïnvloedt. Teveel azijnzuur in je spieren doet ze verkrampen.
  Bij een tekort van carnosine en anserine in je (...)

 • Serotonine

  4 oktober 2011, door wim

  Serotonine en endorfine worden wel eens de gelukshormonen genoemd. Het zijn eigenlijk geen hormonen, maar ze werken wel op je gemoedstoestand. Ons denken, voelen en onze gedragingen zijn afhankelijk van de hoeveelheid serotonine in ons lichaam. En endorfine, een morfine achtige stof, speelt een grote rol in het voelen en onderdrukken van pijn.
  Alhoewel serotonine in de hersenen aangemaakt wordt, komt het in heel je lichaam voor, van bloedplaatjes tot in de darmwand. 90% ervan vind je zelfs (...)

 • Tryptofaan

  4 oktober 2011, door wim

  Tryptofaan is één van de twintig essentiële aminozuren. Essentiële aminozuren zijn de bouwstenen van de eiwitten en enzymen in ons lichaam en moeten opgenomen worden uit onze voeding omdat ons lichaam ze niet zelf kan aanmaken. Tryptofaan is een bouwsteen van serotonine. Daarnaast wordt er ook vitamine B3 uit gemaakt.
  Vermits het een bouwsteen is die bij een gezonde, gevarieerde voeding in overvloed aanwezig is, komen tekorten bijna nooit voor. Het nemen van tryptofaan supplementen is dan ook (...)

0 | 5 | 10 | 15