Homepagina > Ingrediënten > Suiker en ander zoets

Suiker en ander zoets

Laatste toevoeging : 24 december 2015.

Weliswaar is suiker niet aan te raden, maar de natuur biedt ons nog wel wat andere manieren om een wat minder intense zoete smaak aan gerechten te geven.

Artikelen in deze rubriek

 • Turks fruit, lokum

  24 december 2015, door wim

  Lokum is een Turks snoepje, gemaakt van gedroogd fruit, noten, suiker en zetmeel. Het werd bedacht door Bekir Effendi, volgens Hacı Bekir, een groot hedendaags fabrikant van lokum, gesticht door Bekir zelf. Wanneer dat gebeurd zou zijn, verschilt nogal wat volgens de bron: 17de eeuw, 18de of 19de.
  Oorspronkelijk werd het gezoet met honing en melasse en was het een verzachting voor de keel bij verkoudheden. Het is sterk verwant aan de Arabische halva. Het is ook al lang buiten Turkije (...)

 • Melasse stroop

  8 december 2010, door wim

  Melasse of molasse is een stroopachtig bijproduct van de productie van suiker uit suikerriet of suikerbieten. Tot het begin van de zestiende eeuw werd melasse beschouwd als afval en weggegooid.
  In de loop van de zestiende eeuw ontdekte men dat men de melasse, nadat die weer met water was aangelengd, kon laten vergisten om vervolgens de alcohol eruit te distilleren. Aanvankelijk was dit destillaat van de melasse nogal onzuiver. Facundo Bacardi zorgde voor een betere destillatie techniek. (...)

 • Amlou, amalou

  24 januari 2010, door wim

  Amlou is een pasta van amandelen of pinda’s, argan olie en eventueel suiker of honing. Het is afkomstig uit Marokko, meer bepaald uit de bergen, van bij de Berbers. Je zou het kunnen vergelijken met pindakaas of choco.
  De basis is een 3:2:1 verhouding. 300 g geroosterde amandelen , 200 ml argan olie en 100 ml honing. Eventueel afgewerkt met een snuifje kaneelpoeder.
  Maar het kan het net zo lopend of smeerbaar gemaakt worden als je zelf wil. Hoe fijn je de amandelen maakt, is ook al naar (...)

 • Noga, nougat

  25 september 2009, door wim

  Montélimar in de Provence is de bakermat van de noga zoals wij kennen. De oorsprong van noga is echter veel ouder, tot in het Byzantijnse Rijk zijn hiervan sporen teruggevonden. Algemeen kan men stellen dat alle landen rond de Middellandse Zee en in het Midden-Oosten wel een variant van noga kennen. Vandaag heet het er "halva".
  Noga komt van het Franse woord "nougat". Dit woord komt dan weer uit het latijn nux gatum en dat betekent "notentaart". In Spanje wordt de harde noga (turrón) vooral (...)

 • Yacón siroop

  27 mei 2009, door wim

  Yacón siroop wordt gemaakt van de wortel van de yacón plant, afkomstig uit de Andes. Deze siroop bevat tot 50% fructoöligosachariden die de zoetheid verklaren, maar geen suiker, wat zeer interessant is voor diabetici. De bloedsuikerspiegel wordt er nauwelijks door verhoogd.
  De plant wordt al gegeten sinds de tijd van de Inca’s. Traditioneel wordt de siroop gemaakt door verdampen van de geraspte en gespoelde pulp van de wortel. De smaak lijkt het meest op melasse met een hint van (...)

0 | 5 | 10 | 15 | 20 | 25