Homepagina > Ingrediënten > Kruiden > Vergeten kruiden

Vergeten kruiden

Laatste toevoeging : 9 februari 2017.

In de loop van de tijden is de mensheid heel wat voeding "verloren". Vroeger at men in, vooral in tijden van nood, ongeveer alles. En ook qua kruiden zijn er heel veel inheemse die vroeger zeer veel gebruikt werden, nu vervangen door exotische. De inheemse zijn we helemaal vergeten.

Wie zoekt naar bepaalde vergeten kruiden, kan altijd eens kijken bij Sanguisorba in Ranst (bij Antwerpen). Je kan er zowel voor zaden, planten als verse kruiden terecht. En daarnaast ook nog voor cursussen of bier. Ze maken sinds kort ook een tripel met look en groene kruiden.

En voor mensen uit het Brusselse, is er in Halle Ecoflora, een plantenkwekerij met een uitgebreid assortiment aan wilde en vergeten kruiden.

In Nederland is er de vergeten groenten tuin, waar je terecht kan voor rondleidingen en om groenten te kopen, natuurlijk.

Artikelen in deze rubriek

 • Gewone ossentong [Anchusa officinalis]

  11 februari 2017, door wim

  Gewone ossentong komt in heel Europa voor en is op enkele plaatsen in Amerika ingevoerd. Oorspronkelijk komt hij uit Oost-Azië. Hij is echter al zo lang ingevoerd dat hij als archeo-inheems beschouwd wordt. Daardoor komt hij ook niet op de lijst met bedreigde planten.
  De plant groeit op zonnige plaatsen, in weilanden, op braakliggende, droge grond, in bermen en op akkers en in de duinen. Hij is ook zeer geliefd bij vlinders, bijen en hommels.
  Hij heeft lange, bovenaan vertakte stengels met (...)

 • Mastiek, gom [Pistacia lentiscus]

  29 januari 2017, door wim

  De hars van deze plant geeft een anijsachtige smaak aan pudding en andere gerechten uit de Griekse keuken.
  In bijbelse tijden werd mastiek gekauwd tegen slechte adem.
  Je kan mastiek gom vinden in Marokkaanse winkels, maar vaak ook bij de drogist of zelfs bij de apotheker.
  Chios Mastiha is een Griekse variant die een beschermd regionaal product is in de EU. Hij is afkomstig van het eiland Chios.
  De boom waar deze hars van komt, is een subsoort, Pistachia lentiscus var. chia genoemd. Hij (...)

 • Malrove [Marrubium vulgare]

  14 maart 2016, door wim

  Malrove komt van nature voor in Europa, Noord-Afrika en Zuidwest- en Centraal Azië. Het is verwilderd in Amerika en Australië. De blaadjes zijn grijsachtig groen en de bloemen wit. De plant wordt tot een halve meter hoog en wordt hier beschouwd als zeldzaam. De Malrove bloeit van juni tot de herfst met witte, bolvormige, veelbloemige schijnkransen. De vrucht is een vierdelige splitvrucht.
  De plant wordt commercieel verbouwd in Zuid-Frankrijk, veelal op plaatsen waar ook munt wordt gekweekt. (...)

 • Oosterse karmozijnbes [Phytolacca esculenta]

  22 juli 2015, door wim

  De oosterse karmozijnbes komt uit Azië en is hier lang geleden ingevoerd en verwilderd. Het is een overblijvende plant die de voorkeur geeft aan voedselrijke, vochtige bodem. Hij wordt tot 2 m hoog en vormt een dikke hoofdwortel. De stengels zijn roodachtig. De plant bloeit in juli en augustus met witachtige bloesems, die resulteren in zwartpurperen bessen.
  In Azië worden de jonge scheuten gegeten. Ze zijn er vaak op de markt te vinden en worden lokaal als groente geteeld. De bladeren worden (...)

 • Witte dovenetel [Lamium album]

  16 juni 2015, door wim

  De witte dovenetel (Lamium album) is vrij algemeen in Europa. Je vindt hem op vochtige, voedselrijke grond in bermen, in weilanden en in lichte loofbossen. Het is een overblijvende plant, die ondergronds ver vertakte uitlopers maakt. Zowel stengels als bladeren zijn behaard en de plant wordt soms tot anderhalve meter hoog, met mooie klokvormige witte bloemen die verschijnen van april tot oktober. De zaadjes bevatten een mierenbroodje, ze worden dus door mieren verspreid.
  Witte dovenetel is (...)

0 | 5 | 10 | 15 | 20 | 25 | 30 | 35 | 40