Homepagina > Ingrediënten > Vlees

Vlees

Laatste toevoeging : 2 augustus 2018.

Ongetwijfeld eten we nog steeds teveel vlees. Toch is vlees een normaal deel van ons menu. Mensen zijn typische omnivoren en hebben vlees, vis of andere dierlijke eiwitten nodig.

Rond 1900 at een begoede Belg gemiddeld bijna 300 gram vlees per dag. Als we rekening houden met het feit dat op vastendagen vis geserveerd werd, betekent dat bijna een halve kilo per dag op de andere dagen!

In 2000 eten we nog zo’n 40 kilo vlees per jaar. Dat is maar een goeie 100 gram per dag. Hiervan is een kleine 30 percent rundsvlees, een goede 30 percent varkensvlees en de rest is zeer gevarieerd, van wild over schapenvlees tot konijn en gevogelte.

Toch is een beetje vlees essentieel in je voeding. Vitamine B12 is alleen in vlees, vis en zuivel aanwezig.

Maar ook de essentiële aminozuren cysteïne (vooral aanwezig in eieren), lysine, fenylanaline en tyrosine betrekken we voornamelijk uit vlees, want ze zijn in planten veel te weinig of zelfs helemaal niet aanwezig.

Vroeger zag je bij de meeste slagers een bordje met "Vers inlands vlees". Vandaag zou de supermarkt 100 percent traceerbaar vlees moeten bieden. Van elk stuk vlees zou de oorsprong, de kweker moeten gekend zijn. Nu blijkt dat bv. in de Nederlandse "Albert Heyn" supermarkten Afrikaans vlees van zeboe’s verkocht wordt. Op zich is daar niks mis mee, want deze runderen hebben een natuurlijk en zeer gevarieerd dieet. Ook met de slachterijen in Botswana of Namibië is niks mis. Maar de supermarkt vertrouwt de consument zo slecht, dat ze de herkomst van het vlees weglaten. Begrijpelijk, als je ziet hoe hysterisch sommige consumenten reageren. Het is echter ook illegaal, want elk product hoort 100 percent traceerbaar te zijn.

Erger wordt het, wanneer blijkt dat het gehakt en de filet américain van Albert Heyn de vermelding dragen "Vers". Het gehakt of de américain blijken namelijk van diepgevroren vlees gemaakt te zijn. Vlees dat meer dan een jaar in de diepvriesopslag gelegen heeft, kan op geen enkele manier omschreven worden als "Vers". Ook dat wordt weggemoffeld voor de consument en ook dat is illegaal.

Helemaal ergerlijk wordt het wanneer de verantwoordelijke voor de kwaliteitscontrole, die met deze feiten op TV geconfronteerd wordt, beweert dat het niet op het etiket staat omdat ze technisch nog niet uitgekiend hebben hoe dat kan. Ze kunnen dus wel "Vers" erop zetten, maar "Afrikaans" kan niet. Als je dus bedrogen wil worden, bij Albert Heyn moet je zijn!

Artikelen in deze rubriek

 • Carnitine

  8 maart 2016, door wim

  Acetyl L-carnitine, L-carnitine en carnitine zitten vooral in (rood) vlees, maar ook in vis, eieren, melk, kaas en gevogelte.
  Carnitine wordt door je lichaam aangemaakt in de hersenen, lever en nieren met behulp van het enzym ALC-transferase uit lysine and methionine, twee essentiële aminozuren. De natuurijke vorm is l-carnitine of levocarnitine.
  Bij een tekort aan carnitine treden er problemen op bij de verbranding van vetzuren, waardoor vermoeidheid en gewichtstoename ontstaan. Verder is (...)

 • Vlees is niet meer wat het was

  2 mei 2004, door wim

  Waar vind ik goed vlees?