Homepagina > Je bent wat je eet > Voedingsadditieven

Voedingsadditieven

Laatste toevoeging : 10 juni 2016.

Voedingsadditieven hebben een slechte faam. Sommige zijn echter zo oud als de mensheid. Denk maar eens aan zout of azijn. We hebben dan ook geleerd er spaarzaam mee om te springen. In de laatste honderd jaar heeft de voedingsadditievenindustrie er echter meer nieuwe bedacht dan in de duizenden jaren ervoor.

Artikelen in deze rubriek

 • E968 Erythritol

  10 juni 2016, door wim

  Erythritol, een polysaccharide, komt van nature in fruit (meloen, peren en rozijnen) en gefermenteerde voedingsproducten voor. Daarbij denk je dan aan Japanse sake, wijn, sojasaus en miso. De concentraties zijn echter zeer laag, zo’n 0,10 tot 0,30% % ongeveer.
  De stof werd voor het eerst beschreven door de Schot John Stenhouse in 1848.
  Scheikundig gezien is het een alcoholsuiker, die veel in snoep gebruikt wordt als zoetstof. Het wordt minder in een zuur omgezet dan gewone suiker en (...)

 • E953 Isomalt

  10 juni 2016, door wim

  Isomalt is een suiker vervanger. Scheikundig is het een polyol of suiker alcohol met de helft van de calorische waarde van gewone suiker. Het is een mengsel van twee disachariden (suikers die uit precies twee met elkaar verbonden monosachariden bestaan). In tegenstelling tot xylitol en erythritol heeft het bijna geen verkoelend effect.
  De stof veroorzaakt ook geen tandbederf en verhoogt de bloedsuikerspiegel veel minder.
  Naargelang je darmflora kan isomalt leiden tot gasvorming en (...)

 • Transglutaminase

  8 juni 2016, door wim

  Transglutaminase staat vooral bekend als "vleeslijm". De industrie gebruikt het o.a. om van restjes vlees snijdbare grotere stukken te maken. Typisch is dan de "filet pur", waar aan ’t uiteinde altijd 2 puntjes moeten afgesneden worden omdat die te klein zijn voor een biefstukje. Als je genoeg van die puntjes hebt, plak je die met vleeslijm weer aan mekaar en kan je na een nachtje "drogen" het stuk weer in plakken snijden.
  En de industrie lijmt niet alleen vlees aan mekaar. Ook surimi is (...)

 • Arabinogalactaan [Larix occidentalis]

  16 februari 2013, door wim

  Arabinogalactaan is een polysaccharide vezel gemaakt van het hout van de lariks (Larix spp). Het is een sterk vertakt polysaccharide gevormd door een galactaan structuur met zijvertakkingen van galactose- en arabinose suikers. Arabinogalactanen worden in allerlei planten aangetroffen, maar het Larix genus, meer bepaald Larix occidentalis is er rijker aan. Het is een dennenboom die makkelijk 30 en zelfs 50 m hoog wordt, Hij groeit op een hoogte van 500 tot 2.400 m.
  De Larix occidentalis is (...)

 • Psyllium [Plantago psyllium]

  20 december 2005, door wim

  Psyllium is een plantaardig voedingsadditief dat maar tamelijk recent in de voedingsindustrie opgedoken is.
  Plantago psyllium is een plant afkomstig uit Iran en Indie. Psyllium peulen bevatten hele kleine zaadjes, die ook psyllium genoemd worden. De peulen leveren een voedingsvezel die vaak aan brood, maar ook aan andere produkten toegevoegd wordt. De peul bevat glycosiden en gom waarvan de voedingsindustrie gels maakt die als dikkingsmiddel en structuurverbeteraar gebruikt worden.
  De (...)

0 | 5 | 10