Homepagina > Ingrediënten > Vruchten

Vruchten

Laatste toevoeging : 11 januari 2016.

Vruchten zijn ook voor de voorplanting van de plant belangrijk en juist daarom zijn zij de rijkste opslag van voedingsstoffen uit de plantenwereld. Er moet immers een volledige nieuwe plant uit kunnen groeien.

Groene bladgroenten, peulvruchten en fruit zijn het allerbelangrijkste deel van onze voeding. Met deze drie elementen en een absoluut minimale hoeveelheid vlees en vis kan je gezond blijven.

Vooral vitamine C halen we uit fruit, maar ook vitamine H.

Artikelen in deze rubriek

 • Zonneroosje [Cistus incanus]

  20 maart 2015, door wim

  Cistus incanus is een plant uit de zonneroosjes familie en stamt uit de mediterrane omgeving, het maquis, van het Midden-Oosten tot Spanje en Portugal. Deze groenblijvende struik wordt tot 1 m hoog. De behaarde takken en bladeren zijn groen tot grijsgroen. De grote roze bloemen hebben een geel hart en verschijnen in april tot juni. Ze hebben geen lang leven. Net zoals bv. Klaprozen, zijn ze zeer fragiel.
  Het is ook een pionier plant. De kleine, harde zaadjes zijn ondoordringbaar voor water (...)

 • Kerspruim [Prunus cerasifera]

  24 februari 2015, door wim

  Kerspruim is een minder bekende vrucht van een struikachtig boompje, Prunus cerasifera. Hij hoort bij de roosachtigen, maar wordt in de onderfamilie Amygdaloideae of Amygdalaceae ingedeeld. Hij is inheems in Europa en Azië en wordt tot 15 meter groot. De bladeren zijn zo’n 4 tot 6 centimeter lang. Het is één van de vroeg bloeiende Europese bomen. Vaak is dat al half februari.
  De bloemen zijn wit en zo’n 2 centimeter groot. De vrucht is zo’n 2 tot 3 centimeter, rond en geel tot rood van kleur en (...)

 • Vijf smaken bes [Schisandra chinensis]

  23 februari 2015, door wim

  Schisandra chinensis (五味子 in ’t Chinees, omija (hangul: 오미자) in Koreaans, gomishi (ゴミシ) in Japans), wat "vijf smaken bes" betekent, is een struik uit Noord-China en Oost-Rusland. De naam duidt er op dat de bes alle vijf smaken heeft (zoet, zout, zuur, bitter en "kruidig" die de Chinezen onderscheiden.
  Het is een overlevende klimplant, die groeit in matig vochtige grond en de voorkeur geeft aan schaduw.
  De kleine rode besjes, die in trossen groeien, bijna als druiven, worden gegeten, gedroogd en er (...)

 • Amla [Emblica officinalis]

  18 mei 2014, door wim

  Phyllanthus emblica of Emblica officinalis, is een Aziatische boom die in Nepal, India en Sri Lanka als heilig beschouwd wordt. Het is een boom die vrij oud wordt (tot 30 jaar), maar traag groeit.
  De bessen worden wel eens Nepalese kruisbes genoemd. De vrucht zelf is eerder zuur, met een dunne, vaak licht gestreepte bleekgroene pel en lichtjes knapperig vruchtvlees. Uit de pitten wordt een olie gewonnen die gebruikt wordt in shampoos en haarolie. De bladeren leveren een kleurstof die in (...)

 • Pinapalm, Acai palm [Euterpe oleracea]

  27 februari 2014, door wim

  Deze Zuidamerikaanse (Brazilië, Venezuela en Trinidad) palmsoort komt uit het regenwoud. Hij is vooral interessant door de noten, die o.a. olie bevatten. Deze donkergroene noten, die zo’n 1,5 cm groot worden, groeien in grote trossen en rijpen tot een diep paarse tot zwarte kleur.
  Naast de noten levert de pinapalm ook de beste palmharten.
  Wie Amazonië zegt, zegt meteen "mythisch". De supplementenhandel is er dan ook meteen opgesprongen. En de mythische component is de kleurstof die ook (...)

0 | 5 | 10 | 15 | 20 | 25 | 30 | 35 | 40