Lekker én gezond kan!

Laatste artikelen

  • Aardaker [Lathyrus tuberosus]

    15 januari 2016, door wim

    Aardaker staat in België op de rode lijst van beschermde planten en is ook in Nederland en Duitsland officieel beschermd.
    Aardaker komt van nature in Europa en het westen van Azië voor. In Noord-Amerika is de plant ingevoerd. Het is een klimplant met stengels die tot een meter lang worden. De wortels vormen kleine knollen, de akers, een oud woord voor eikel en dringen tot 70 cm diep door. Verder zijn de zaden natuurlijk peulvruchten.
    Als vlinderbloemige doet deze plant aan bodemverbetering (...)

  • Pizza deeg

    14 januari 2016, door wim

    Dit is een basis recept voor pizza deeg. Wat je er op legt, wordt alleen beperkt door je eigen creativiteit.
    Veel van de kunst van het pizza bakken zit in hele kleine dingen, zoals het maken van de rand, het juist kneden en het vlak maken van de pizza. En dat merk je pas als je het ziet doen. Ingrediënten
    700 g tarwe bloem
    10 g gist poeder
    1 koffielepel suiker
    2 koffielepels zout
    olijfolie
    En natuurlijk vulling:
    kaas
    tomaten (...)

  • Bald’s leechbook

    12 januari 2016, door wim

    "Bald’s Leechbook" is een diverse verzameling recepten en toverspreuken. De meeste recepten zijn medisch, een aantal zijn eerder diagnostisch. Het driedelige werk dat dateert uit de tiende eeuw is nu beschikbaar online.
    De term "leech" komt van het Anglo-Saksische woord voor dokter en heeft niks te maken met bloedzuigers, alhoewel die ook in dezelfde periode gebruikt werden om aderlatingen te doen.
    De term zou volgens sommigen ook kunnen te maken hebben met het feit dat de receptuur niet (...)

  • De ultieme USA sandwich

    11 januari 2016, door wim

    Dit is iets voor mannen met kloten aan hun lijf. Een broodje als volledige maaltijd. Culinair alpinisme.
    En ’t is Amerikaans, met gesmolten Amerikaanse kaas als ’t kan, of British Cheddar als ’t niet kan. En "bacon", gerookt spek, natuurlijk. Yummy! Ingrediënten
    stokbrood
    500 g kippenborst
    200 g dun gesneden gerookt spek
    200 g Monterey Jack kaas, of cheddar
    1 rode ui
    2 teentjes look
    rode (...)

  • Steenbraam [Rubus saxatilis]

    11 januari 2016, door wim

    Steenbraam komt in Europa van Spanje tot Noorwegen voor, maar nergens overvloedig. In Nederland is er bv. maar één plaats, in de provincie Groningen. In Vlaanderen komt ze voor zover ik weet niet voor, maar wel in de Belgische Ardennen.
    Steenbraam verschilt van de andere braamsoorten doordat de stengel niet houtachtig is, maar kruidachtig. In mei en juni bloeit deze braam met witte bloemen. De besjes zijn één tot anderhalve cm groot en hebben grote pitten. Ze zijn ook meer losstaand dan bij de (...)

0 | ... | 10 | 15 | 20 | 25 | 30 | 35 | 40 | 45 | 50 | ... | 2010