Homepagina > Recepten > Hoofdgerechten > Bedelaar’s kip

Bedelaar’s kip

woensdag 10 oktober 2018, door wim

Bedelaarskip is een bekend Chinees gerecht. Volgens de legende werd een bedelaar, die een kip van de keizer gestolen had en die op zijn manier klaarmaakte, gevat. Toen de keizer de kip proefde, kreeg de bedelaar gratie omdat de kip zo lekker was.

Dit is de originele versie. Voor zover er een originele versie is, want er zijn talloze varianten. Je kan alu folie gebruiken ipv deeg en bakpapier, bv. Dat wordt vaak gedaan, maar het is weer anders. Je kan de lotusbladeren weglaten. Weeral anders. Ik heb mijn best gedaan om een zo origineel mogelijk recept samen te stellen. Jij bent vrij om te experimenteren, met dit recept als leidraad.

Moeilijke ingrediënten? Ja.

- De "ng ka pay" of "wu chia pi" is een Chinese variant van Absinthe. Als je ’m niet vindt, kan je gewoon Absinthe gebruiken. Of cognac.
- "Suan Cai" is een gefermenteerde mosterdkool. Qua vorm lijkt die op een Chinese kool, qua smaak doet het aan het blad van mosterdkruid denken. De betere Aziatisch supermarkt heeft het zeker als "Chinese mustard greens".
- "Shaoxing" is ook in de Chinese winkel makkelijk te vinden.
- En ook voor Lotus bladeren moet je naar de Chinese winkel. Dan kan je meteen gedroogde shi-take meebrengen.
- "Perkament papier" kan je vervangen door bakpapier.

Ingrediënten

- 1 kip
- een scheut ng ka pay of absinthe
- een scheut shaoxing (Chinese rijstwijn) of sherry
- 3 grote gedroogde lotus bladeren
- een handjevol Suan Cai (ingelegde mosterd kool)
- een handjevol gedroogde shi-take
- 1 stok kaneel, in 4 gebroken
- 2 steranijs pods, verkruimeld
- 2 eetlepels arachide olie
- 200 g vet spek, in dobbelsteentjes
- 1 kleine gele ui, gesnipperd
- 1 rode chili peper, gesnipperd
- 1 dessertlepel vijf kruiden poeder
- 1 eetlepel sesam olie
- 400 g tarwebloem
- 2 grote stukken perkament papier
- 1 eetlepel maizena
- 250 ml kippenfond
- 1 eetlepel soya saus
- 1 eetlepel oester saus
- 200 g rijst.

Bereiding

- Marineer de kip:
Was de kip, verwijder overtollig buikvet. Masseer de kip met je vingers, om het vel los te maken. Doe de steranijs, de ng ka pay, kaneel en peper en zout in een grote kom. Wrijf de kip in met de marinade, ook onder het vel waar je er aan kan en laat ze minstens 6 uur rusten in de koelkast. Een nacht is perfect.

- Maak terwijl de vulling:
Doe de paddestoelen in een kom. Giet er wat kokend water over en dek af. Laat zo’n 20 minuten rusten, giet dan het overtollig water af en hak de paddestoelen. Verwijder eventueel hard gebleven delen van de stengel. Spoel de mosterdkool met koud water en hak deze ook grof. Doe de mosterdkool bij de paddestoelen en zet opzij.

Verwarm de arachideolie in een wok of een pannetje en bak het in dobbelsteentjes gesneden spek. Als dat glazig gebakken is voeg je de gesnipperde ui toe en bak je nog een minuutje of twee. Dan roer je er het vijfkruidenpoeder en de gesnipperde chili bij. Laat dat even van het vuur af rusten.
Eens wat afgekoeld mogen de paddestoelen en de mosterdkool er bij, samen met de shaoxing.

Laat dit nog even al roerend, op een laag vuur pruttelen. Doe er daarna de sesamolie bij. Kruid flink met peper en zout en laat afkoelen.

- Maak het deeg:
Doe de bloem in een andere kom en voeg net genoeg heet water toe om een deeg te maken. Laat even rusten en rol dan uit op een met wat bloem bestoven plank. Je deeg moet zowat een kleine cm dik zijn.

- Maak een pakje:
Leg de Lotus bladeren in een grote kom en overgiet met kokend water. Dek af en laat 20 minuten zacht worden.

Haal de kip uit de marinade, doe de vulling in de buikholte en sluit die met naald en draad, of stokjes.

Giet de Lotus bladeren af, dep ze droog en pak de kip ermee in. Doe hierover het perkament papier. Bind dit geheel strak vast met keuken touw.

Leg de kip met de borstzijde naar beneden op het deeg. Vouw het deeg dicht. Gebruik eventueel een beetje water om de randen van het deeg te doen plakken. Plaats het pakje in een braadslee waarvan de bodem licht geolied is.

- Bak de kip heel traag.
Verwarm de over voor op 160°C. Braad de kip 4 uur. Haal uit de oven en laat minstens 10 minuten rusten.

- Kook de rijst.

- Maak ondertussen de saus:
Meng de maizena an de kippenfond in een klein pannetje. Breng al roerend aan de kook en voeg de soja- en oestersaus toe. Laat 1 tot 2 minuten koken, tot de saus gedikt is. Kruid af met peper en zout.

- Serveer:
Leg de kip op een snijplank. Maak een gaatje in de korst en snij dan met een schaar het perkamenpapier door. Haal het vlees van het been en overgiet met een lepel saus. Serveer direct met een beetje van de vulling, overgoten met wat braadvocht van de kip en gekookte witte rijst.

Dit artikel beantwoorden