Homepagina > Ingrediënten > Vlees > Rundsvlees > Beter vlees

Beter vlees

donderdag 2 augustus 2018, door wim

We zijn allemaal op zoek naar het beste. Voor vlees is dat nog moeilijker dan voor groenten of andere producten. Daarom dit lijstje van leveranciers van "ander" vlees.

Duurzaam, graag. Bio in sommige gevallen. Het "Bio" label is ondertussen wel verwelkt doordat het ingepalmd werd door de industrie. Natuurlijk vlees in ieder geval.

Lekker vlees vind je bij al deze adressen.

Rundvlees

Wit-Blauw

Het Belgisch wit-blauw ras is een dubbel gespierd vleesras dat zorgt voor mager en mals rundvlees.

Zwarthof, in Zoersel is de hoeveslagerij van de familie Aerts-Schellekens. Ze bieden naast rundvlees ook schapenvlees. Je kan online bestellen. De grotere vleespakketten zijn vers, kleinere porties diepgevroren. Hierdoor zijn ze niet eens duurder dan de supermarkt.

Hoevevlees Roundhouse, in Peer, werkt volgens het principe van "deel een rund". Ze verkopen dus alleen verse pakketten rundvlees. Het A pakket, 10 kg, Het B pakket van 15 tot 20 kg en een BBQ pakket van zo’n 6 kg. Alleen afhalen.

Blonde d’Aquitaine

Blonde d’Aquitaine is een bekend Frans ras. Ze zijn zeer geschikt voor natuurlijke kweek en leveren mals, smakelijk vlees.

De Vleeshoeve Strauven, in Borgloon, heeft een vrij volledig slagersassortiment, met ook kalkoen, varkens- en lamsvlees. Je kan online bestellen om af te halen en om de week is de winkel open op vrijdag en zaterdag. Niet duurder dan de supermarkt.

Hoevewinkel Puur Local, in Retie verkoopt vers vlees, zuivel en streekproducten. Naast Blonde Aquitaine, kweken ze ook Aubrac, Salers, Limousins, Charolais en Black Angus.

Dexter

Dexter is een klein Iers runderras. Het vlees is wat donkerder en zoeter.

Hof Hahn, in Hahn, Duitsland, is een kleine kweker van dit ras. Alleen te verkrijgen op bestelling en wordt vanaf een zekere hoeveelheid aan huis geleverd.

Bizon

Bizon is natuurlijk Amerikaanse bizon. Natuurlijk vlees dat net iets anders is dan rundvlees, alhoewel een bizon ook een rund is.

Hoeveslagerij ’t Gewat verkoopt bizonvlees van eigen kweek. Niet goedkoop, wel heel lekker.

Varkensvlees

Duroc

Duroc is een authentiek varkensras dat terug in de belangstelling staat.

Duroc de Riegel, uit Kortenaken, heeft raszuivere Duroc varkens en is heel populair bij de betere restaurants.

Mangalica

Mangalica is ook bekend als wolzwijn. Een uniek ras dat zeer smakelijk vlees levert.

Mangalica van Hof Hahn, in Duitsland is beperkt verkrijgbaar op bestelling. Er wordt pas geslacht als er een klant voor is. Daarna wordt het naar wens afgehangen en vacuüm verpakt geleverd naar diverse punten in België. Dat gaat natuurlijk niet op één dag.

Het brasvarken van Nevele

Natuurvlees Dobbelaere, uit Moerkerke-Damme, heeft een volledig slagersassortiment. Je kan online bestellen en later afhalen.

Hoeveslagerij Demot, in Wellen, biedt een heel slagersassortiment op basis van hun eigen varkens. Welk ras dit is, wordt verder niet gespecifieerd. Open op zaterdag, andere dagen na bestelling.

Deze lijst is verre van compleet. Maar hoeveslagers zijn moeilijk te vinden. Aanvullingen zijn dus welkom!

Dit artikel beantwoorden