Homepagina > Recepten > Hoofdgerechten > Coq au vin

Coq au vin

zaterdag 20 maart 2010, door wim

Voor een echte coq au vin heb je een haan nodig die geleefd heeft. Een beest van enkele jaren oud, goed doorvoed en zo’n drie - vier kilo zwaar. Die ga je moeten halen bij een echte poelier en dan nog bestellen ook. Maar een echte poelier levert dat met veel plezier voor zo’n vier euro per kilo.

Als je het echt traditioneel wil doen is dit een recept dat minstens op twee en beter nog, op drie dagen gemaakt wordt.

Ingrediënten

- een haan van 3 à 4 Kg
- 250 g gerookt spek, dik gesneden
- 4 sneden oud bruin brood
- boter
- enkele uien
- 2 grote wortelen
- enkele tenen look
- 500 g champignons
- een fles rode wijn zonder pretenties
- pimento
- cayennepeper
- twee laurierblaadjes
- peper en zout

Voorbereiding

Verdeel de haan in stukken. Snij daarbij zoveel mogelijk stukken los van het karkas. Snij overtollig vet weg.

Breek het karkas met de achterkant van het kapmes. Doe in een pot met andere resten van de haan, een gepelde ui, twee schoongemaakte en in stukken gesneden wortelen en bedek met water. Breng aan de kook en laat een uurtje sudderen. Laat afkoelen.

Meng ondertussen een eetlepel zout, peper en een koffielepel cayennepeper en pimento. Wrijf daarmee de stukken haan in en zet die een paar uur in de koelkast.

Zeef de bouillon.

Hak twee uien en een viertal tenen look.

Bereiding

Braad de stukken haan mooi bruin in een hete pan met wat boter.

Zet ondertussen in een grote kookpot met dikke bodem eerst het in dobbelsteentjes gesneden spek en dan de uien aan met wat boter. Voeg na vijf minuten de look toe en laat even verder doen. Stapel hier de stukken gebruinde haan op. Als ze allemaal gebruind zijn, giet je er de wijn over. Doe de twee laurierblaadjes erbij en vul aan met bouillon tot de haan net onder staat. Leg het oud brood erop.

Afhankelijk van de haan, moet dit zo’n uur tot twee uur zachtjes pruttelen. Controleer om de twintig minuten de gaarheid. Als het vlees loslaat van het been, is de haan gaar genoeg.

Laat ’m in de pot afkoelen en een nacht trekken. Dat hoeft niet in de koelkast.

De volgende dag haal je de haan uit het kookvocht. Het vocht kook je in tot de helft. Ondertussen gaat het binden door het brood.

Bak terwijl de in schijfjes gesneden champignons in wat boter.

Zeef het ingekookte vocht en doe de stukken haan er terug in. Voeg ook de champignons toe. Kruid af met peper en zout. Laat nog een tiental minuten doorpruttelen.

Serveer met frietjes of stokbrood en een slaatje.

Dit artikel beantwoorden