Homepagina > Je bent wat je eet > Voedingsadditieven > Structuurverbeteraars > Verdikkingsmiddelen > E407 carrageen

E407 carrageen

woensdag 31 maart 2004, door wim

UPDATE 18/10/18
Carrageen is langzaamaan controversieel geworden. Veel van de controverse stamt uit één onderzoek, van Joanne Tobacman. Zij maakt één grote fout: nergens specifieert ze precies welke polysachariden in haar proeven gebruikt worden. En er zijn talloze polysachariden waarvan carrageen er maar enkele zijn. Juist, carrageen is geen eenvoudige stof. Het is een complex mengsel. En de industrie heeft allerlei methodes om het te extraheren en te zuiveren.

Carrageen wordt, historisch aantoonbaar, al sinds de zevende eeuw gegeten. Waarschijnlijk al veel langer. Zonder dat er ooit nefaste gevolgen waargenomen zijn.

De waarheid ligt waarschijnlijk in het midden. Zeewier op de manier waar het vroeger gegeten werd, is waarschijnlijk niet schadelijk. Maar de industriële variant, die in allerlei voeding opduikt, is misschien niet voor iedereen aan te raden.

Er zijn drie mogelijke redenen om dat aan te nemen:

- We weten ondertussen dat polysachariden wel kunnen opgenomen worden via de darmwand. Sommige mensen hebben darmflora die de lange ketens inkorten, waardoor ze wel de darmwand passeren. Dat is een recente ontdekking en zet de "nul calorie" stelling voor polysachariden volledig op de wip.

- Mogelijk is de industriële winning van carrageen verantwoordelijk voor een andere samenstelling? Carrageen dat aan hoge temperaturen en een sterk zuur milieu blootgesteld wordt, valt uiteen tot polygeen. Polygeen wordt in ziekenhuizen toegepast voor medische beeldvorming, maar niet gebruikt in voeding. Bij extrahering van carrageen worden alleszins hoge temperaturen gebruikt. Mogelijk moet het weer eens te snel gaan in de industrie?

- Zeewieren zijn soms sterk vervuild. Ik kan me niet voorstellen dat het wegwerken van de vervuiling makkelijk is. Zand, bv. wordt weggewerkt door zeven. Misschien is er een ander/nieuw residu dat in sommige gevallen voor testresultaten zorgt die van natuurlijk carrageen afwijken?

Ook de EU is niet al te zeker wat carrageen betreft. Het is bv. niet toegelaten in baby voeding. Is dat omdat er gerede twijfel bestaat, of is het onder druk van de publieke opinie?

Natuurlijk polysaccharide, gewonnen uit Iers mos, zeewier en vooral uit tropische wieren van het genus Kappaphycus en Eucheuma. Doordat het niet verteert, levert het ook geen caloriën.

Toepassing vindt het voornamelijk als verdikkingsmiddel, maar ook om bier of alcohol te klaren en als stabilisator in bv. zuivel.

Het wordt veel gebruikt in zeer uiteenlopende produkten van chocomelk tot saus, maar ook in room, ketchup, boter, ijs, instant soep, yoghurtdrink, salades...

E407 is geraffineerd carrageen.

E407a is semi-geraffineerd carrageen en is goedkoper omdat het eenvoudiger te produceren is. Het bevat meer dan de 2% residu die E407 wettelijk mag bevatten.

Carrageen is voor sommige mensen een oorzaak van flatulentie, net zoals de meeste andere polysacchariden.

13 Berichten

 • E407 carrageen Le 6 november 2008 à 12:37, door n. akhrif

  Zijn hier schadelijke effecten van? het zit o.a. in de herbalife shakes. weet u daar meer van?
  mvg,
  Nadia

  Beantwoord dit bericht

 • E407 carrageen Le 22 december 2010 à 21:03, door peter

  E407 mag wat mij betreft worden aangemerkt als ROOD additief,
  dus absoluut vermijden. Ik kocht deze week spuitslagroom voor de Kerstweek.
  Normaal heb ik zoiets niet in huis. Ik eet het hele jaar biologisch en vegetarisch.
  Maar nu, na drie dagen buikkrampen en plotselinge zweren in mijn mond begon
  bij mij een stemmetje te roepen; de slagroom!
  De symptomen traden namelijk op sinds de dag dat ik de slagroom gebruikte.
  Ik ben gaan kijken op de verpakking, en wat ik niet opgemerkt had tussen
  de ingredienten was het middel carrageen... Ik las in het boekje over additieven, wat ik al enige tijd heb, dat E407 bij dierproeven zweren in de darmwand veroorzaakte, en ook bevorderend werkte voor (kankerverwekkende) gezwellen. Voilá. Waarschijnlijk dus ook voor zweren in mondholtes.

  Beantwoord dit bericht

  • E407 carrageen Le 22 december 2010 à 21:39, door wim

   Carrageen is 100% natuurlijk. Vermits het uit wieren gewonnen wordt en die uit de zee komen, kan het natuurlijk vervuild zijn. En het wordt heel vaak icm glutamaten en andere additieven gebruikt in de industrie.

   Er is mij ook niks bekend van dierproeven met carrageen. Het zou mij eerlijk gezegd zeer verbazen, vermits het al vele eeuwen in gebruik is als voedingsmiddel in kuststreken van Ierland tot Japan.

   Het veroorzaakt wel ontstekingen bij inspuiting net onder de huid. Mogelijk komt daaruit de verwarring. Maar als je ’t eet, wordt het niet eens opgenomen. Het is ook in onderzoek omdat het een anti-bacteriële werking heeft. Daarom wordt het ook in glijmiddelen gebruikt.

   Er is ook een een scheikundig veranderde vorm, polygeen. Dat heeft mogelijk kankerverwekkende eigenschappen, maar is niet toegelaten voor voeding in de EU, voor zover mij bekend. En industrieel gewonnen carrageen kan polygeen bevatten. Maar volgens de voorschriften van de EU zou dat moeten beperkt zijn tot 5%. En dat niveau zou ongevaarlijk moeten zijn.

   Zoals altijd, koop je beter producten zonder toevoegingen. Maar met room wordt dat al heel moeilijk, want als er geen carrageen in zit, zit er bijna altijd xanthaangom of een ander verdikkingsmiddel/stabilisator in.

   En room hoort zeker geen mondzweren (of aften?) te veroorzaken. Misschien is de room besmet?

   Beantwoord dit bericht

 • E407 carrageen Le 10 augustus 2015 à 10:59, door Ranjod singh

  Het is Kankerwekkend

  Beantwoord dit bericht

  • E407 carrageen Le 11 augustus 2015 à 17:03, door wim

   Dit artikel is dringend aan een update toe.

   Carrageen wordt door sommige mensen wel degelijk afgebroken in de darm en kan dan opgenomen worden. Het hangt af van de samenstelling van je darmflora of je carrageen verteert of niet. En dat zet al de andere conclusies op losse schroeven...

   Beantwoord dit bericht

 • E407 carrageen Le 29 maart 2016 à 19:07, door Alec Boswijk

  Een hele interessante kwestie, deze.

  Het bijzonder leerzame artikel dat ik bijsluit geeft ook aan dat "bijvoorbeeld (!!-Alec) E407 (carrageen) volgens Brussel (de EU-Alec) biologisch is, maar niet volgens Demeter, dat maar een handvol additieven van de culinaire avant-gardisten toestaat."

  Wie o wie gaat deze discrepantie tot op de bodem uitzoeken? Ik meen dat Greenpeace ooit het E-nummer boekje heeft gesponsord, maar wellicht heeft iemand andere suggesties.

  Alec Boswijk
  Alchemist Garden

  Beantwoord dit bericht

 • E407 carrageen Le 18 oktober 2018 à 12:54, door Rob

  Carrageen is schadelijk voor de darmwand. Meeste mensen zullen hier niets van merken maar mensen met IBD moeten dit vermijden.

  Ik zoek al uren naar slagroom zonder carrageen en het is onmogelijk om te vinden

  Beantwoord dit bericht

 • E407 carrageen Le 18 oktober 2018 à 17:57, door wim

  Room zonder carrageen, of andere toevoegingen, is nog te vinden. Het is gepasteuriseerde toom uit biologische productie. Bij bv. Bioferme in Wallonië wordt dat geproduceerd. Het vetgehalte is 42%, dus deze room kan je opkloppen tot slagroom.

  Ook Delhaize, bv. voert een merk zonder additieven. Dat is echter maar 19% vetgehalte en ik zie niet goed in wat je daar culinair mee moet. Het merk is "Balade" en volgens de makers zou deze room ook binden. Ik vermoed wel dat je er geen slagroom kan mee kloppen, maar wie graag room in de koffie heeft, is er allicht zeer tevreden mee.

  Beantwoord dit bericht

 • E407 carrageen Le 27 januari à 10:12

  Ik las al op verschillende sites een waarschuwing voor het schadelijke effect van carrageen.
  Toch zijn er sites die hierover geen woord reppen!! Zelf ze moedigen het aan om heden zelf verdikkingsmiddelen te maken uit de zee zoals E406-407 waarbij de toepassing op zijn minst omstreden is.
  Daarbij niet te vergeten de secundaire polluenten die opgenomen zijn in het zeewier vanuit het vervuilde zeewater!
  Hoe is dit nog mogelijk in onze kritische tijden? Kijk op onderstaande site van een Vlaamse instelling!!!
  Het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ) is een autonoom instituut met de rechtspersoonlijkheid van een vzw, dat een jaarlijkse toelage ontvangt van de Vlaamse overheid, meer bepaald van het Departement Economie, Wetenschap en Innovatie (EWI), en de provincie West-Vlaanderen.
  http://www.vliz.be/docs/groterede/GR34_Educatie_Carrageen_E407.pdf

  Beantwoord dit bericht

Dit artikel beantwoorden