Beginpagina > Ingrediënten > Vetstoffen > Olie > Hennep-olie

Hennep-olie

dinsdag 4 mei 2004, door wim

Hennep-olie wordt geperst uit de zaden van Cannabis sativa, de hennep. Deze plant levert ook de vezels voor de ijzersterke henneptouwen.

JPEG - 17.8 kB
Hennep

In de Middeleeuwen werd er ook hier hennepboter gemaakt en stond er bij veel mensen hennepsoep op ’t menu. Het is pas veel later dat hennep ook als roesmiddel gebruikt werd. Ook in Azië is hennep al duizenden jaren in gebruik als voedsel en medicijn. Eigenlijk is de plant pas sinds de Tweede Wereldoorlog, hoofdzakelijk onder Amerikaanse druk, in onmin geraakt.

Hennep-olie is zeer gezond en de voedingrijkste olie die er is. Niet uit het oogpunt van caloriën, maar uit het oogpunt van interessante bestanddelen. Zo bevat hennep-olie zeer veel omega-3 en omega-6 vetzuren. Alleen lijnzaadolie bevat meer linoleenzuur.

Maar ook in de cosmetica is hennep-olie gegeerd. Samen met Jojoba-olie is het een prima huidverzorgende (opdrogende) of massage-olie.

Je kan hennepolie zelfs al in de supermarkt vinden. Ze is geelgroen van kleur en heeft een nootachtig aroma. De smaak is vrij neutraal. Jammer genoeg is ze niet lang houdbaar. Let dus goed op de versheidsdatum en kijk ook na of het koudgeperste olie is. Hennepolie heeft een verbrandinspunt van 160°C, wat ze, mede door de prijs, ongeschikt maakt voor braden en bakken.

Dit artikel beantwoorden