Homepagina > Ingrediënten > Vetstoffen > Margarine

Margarine

vrijdag 14 mei 2004, door wim

Margarine werd uitgevonden in opdracht van Napoleon. Die zat met het probleem dat zijn soldaten gingen morren als ze geen boter bij hun brood kregen. En toen hij op veldtocht was in Rusland, was het onmogelijk boter aan te voeren voor zijn troepen, omdat boter die lange reis niet doorstond. Vermits de Russen ook toen al de taktiek van de verbrande aarde toepasten, kon boter ook niet lokaal gekocht worden.

Margarine heeft lang een reden van bestaan gehad; het was veel goedkoper dan boter. Vandaag wordt dit product voornamelijk gemarket als "gezond", want het is in vele gevallen duurder dan boter. Het is echter helemaal niet gezond; om de plantaardige olie waaruit het gemaakt is, op te stijven, wordt de olie gehydroliseerd. Hydrolisatie vernietigt de essentiële aminozuren die olie tot een gezond voedingsmiddel maken.

Heel belachelijk wordt als je ziet dat de industrie eerst olie opstijft, om ze vervolgens weer vloeibaar te maken in de zogezegd "gezonde" braadmargarines die je kan knijpen uit plastic fles. waarom zou je een vloeibare margarine willen, die meer kost dan olijfolie, terwijl olijfolie van nature vloeibaar is?

Wat mij betreft, mag margarine dan ook voor eeuwig verbannen worden uit de keuken! Niet alleen is het niet gezond, het is ook niet lekker en ook, het is dikwijls duurder dan boter of olijfolie.

*UPDATE 24-08-05*
Vanaf 2006 moeten de meeste margarines in de USA een vermelding op het pakje hebben dat ze niet gezond zijn.

De stad New York vroeg op 10 augustus 2005 aan alle restaurants geen margarine meer te gebruiken:

"August 10th, 2005

The New York City health department urged all city restaurants yesterday to stop serving food containing trans fats, chemically modified ingredients that health officials say significantly increase the risk of heart disease and should not be part of any healthy diet.

The request, the first of its kind by any large American city, is the latest in the battle against trans fats, components of partially hydrogenated vegetable oils, which three decades ago were promoted as a healthy alternative to saturated fats like butter."

Dit artikel beantwoorden