Homepagina > Recepten > Basisrecepten > Sauzen > Noilly-Prat saus

Noilly-Prat saus

maandag 14 maart 2005, door wim

Dit is één van mijn persoonlijke favorieten voor bij vis. Snel, licht en lekker. Maar deze saus op basis van een Franse vermouth, kan ook bij vlees en zelfs bij groenten. gebruik dan gewoon kalfsfond in plaats van visfond.

Ingrediënten


- een scheutje Noilly-Prat vermouth
- 150 ml visfond, liefst van tarbot of griet
- 1 middelgrote sjalot
- 40 g boter
- 100 ml room
- enkele druppels citroen


Voorbereiding

Hak de sjalot zeer fijn.


Bereiding

Smelt de boter in een pannetje. Glaceer de sjalot een minuut of tien. Druppel er een paar druppels citroen over.

Giet de warme visfond erbij en laat tot de helft inkoken. Kruid met peper en zout.

Zeef de saus en doe ze terug in het pannetje. Giet er een scheut Noilly-Prat bij. Laat weer inkoken tot de gewenste dikte. De saus moet echter nog min of meer lopend zijn.

Doe de room er van het vuur af, bij. Laat eventueel nog even doorwarmen, maar zeker niet koken, want dan schift de saus gegarandeerd.

Gaat goed bij gepocheerde witte vis zoals tong, griet, tarbot en lotte.

2 Berichten

  • Noilly-Prat saus Le 23 september 2017 à 11:23, door Annemarie Verhoef

    Dank voor het recept van de Noilly Prat saus.
    Wanneer je de druppels citroen in dit recept weglaat en begint met de slagroom in te koken , dan schift de saus niet.
    Eet smakelijk
    Annemarie

    Beantwoord dit bericht

    • Noilly-Prat saus Le 4 oktober 2017 à 17:34, door wim

      Een goed verstaander had meteen begrepen dat dit summiere receptje voor modificatie vatbaar was. Eerlijk gezegd, ben ik ’t zelf al vergeten ;-)

      Ik ben blij dat je ’t even komt melden, zo heeft iedereen er wat aan. Thx, Annemarie!

      Beantwoord dit bericht

Dit artikel beantwoorden