Homepagina > Recepten > Hoofdgerechten > Orziadas fritte - Zeeanemoon in een krokant korstje

Orziadas fritte - Zeeanemoon in een krokant korstje

donderdag 5 april 2018, door wim

Een ongewoon recept, met een ongewoon hoofdingrediënt: Zeeanemoon. Maar de rest is ook niet zo gewoon: Het wordt opgediend in een aardappelpuree die als saus dienst doet.

Zeker geen gerecht voor alle dagen, maar misschien een experiment voor wie op vakantie is?

Orziadas fritte

Ingrediënten

- 32 stuks zeeanemoon
- 1 dunne prei, fijn gesneden
- 1 teen look, fijn gehakt
- 700 g aardappelen, in blokjes
- 40 g amandelschilfers
- 40 g platte peterselie, fijn gehakt
- 1 kleine sjalot, fijn gehakt
- 1 citroen
- wat takjes verse dille
- 1 blad gedroogd nori zeewier
- 1 eiwit
- 50 g semolina bloem
- 50 g rijstbloem
- 1 blad laurier
- 4 g of venkel pollen
- eetbare bloemen
- olijfolie

Voorbereiding

Maak de groenten schoon en was de kruiden. Hak de look, sjalot en de peterselie. Snij de preistengel zeer fijn.

Maak dan de aardappel saus: stoof de prei met de look en de sjalot even aan in wat olijfolie. Laat 5 minuten stoven op een klein vuur.

Doe er dan de aardappelblokjes en het laurierblad bij en water tot die net niet onder staan. Draai het vuur hoger tot het geheel kookt en zet terug laag. Dek af en laat een kwartiertje pruttelen.

Ondertussen kan je de amandelen roosteren in een hete pan. Deze mogen hooguit een beetje kleuren en dat gaat snel. Eens geroosterd, zet je ze opzij om af te koelen. Als ze lauw zijn, druppel je er een klein beetje olijfolie en citroensap over.

Combineer de venkel pollen, semolina en de rijstbloem met het zeewierblad in de blender tot een enigszins kruimelige mengeling. Doe in een ruime kom en voeg het eiwit al kloppend toe tot je een deeg hebt.

Als de aardappelen gaar zijn, verwijder je het laurierblad en roer je er de gehakte peterselie door. Vervolgens draai je dat in de blender tot een groene, romige saus. Die zeef je, om overgebleven stukjes peterselie te verwijderen. Hou de saus warm in de pan.

Haal de zeeanemoon met handschoenen uit het water en was ze met ruim koud water. Laat ze uitdruppen in een vergiet.

Bereiding

Verwarm de frituurketel op 180°C.

Haal de zeeanemoon even door het deeg en frituur ze meteen tot goudkleurig krokant. Dat duurt een paar minuten per batch.

Bedek elk bord met een laagje groene aardappel saus en leg de hete anemonen er op. Strooi er wat geroosterde amandelen over en eventueel eetbare bloemen als garnituur. Strooi er ten slotte wat gehakte verse dille over. Eindig met een dun straaltje van je beste olijfolie.

Serveer onmiddellijk.

Dit artikel beantwoorden