Homepagina > Ingrediënten > Vruchten > Paprika, rode peper [Capsicum annuum]

Paprika, rode peper [Capsicum annuum]

dinsdag 4 mei 2004, door wim

Zowel de zoete paprika als de pikante rode pepertjes horen tot deze soort. De vuistregel is: hoe kleiner, hoe pikanter. Er zijn enkele honderden soorten, van zeer zoet tot oneetbaar pikant. De pikantheid wordt gemeten in "Scoville" eenheden. De Bahama habanero scoort 485.000 eenheden en is daarmee zowat altijd de pikantste geweest. Tot eind 2006 een Engelse peper, de "Dorset Naga" in ’t nieuws kwam: 900.000 scoville eenheden!

Zelfs de populaire Thaise "bird’s eye" die heel pikant is scoort "maar" 100.000 eenheden. En de Mexicaanse jalapeño (met het uitzicht van een mini-paprika, net als de habanero en de "Madame Jeanette"), scoort maar 1.000 eenheden! Op de schaal van Scoville scoort een gewone paprika 1.

Maar in 2007 werd een peper uit Indië, in het bergachtige Noordoosten, bij Changpool, de “bhut jolokia”of spookpeper gemeten met 1.000.000 scoville eenheden. Deze is volgens het "Guinness World Record Book" de heetste ter wereld. Wordt vervolgd?

Een modieuze variant van de chili is de "Espelette" peper. Espelette is een dorpje in Frans Baskenland, aan de voet van de Pyreneeën, waar al enkele generaties chili’s gekweekt worden. In oktober wordt er een heus peperfeest georganiseerd. Op zich is er niks speciaals aan deze peper, maar de modieuze medemens wil z’n centen aan iets spenderen waar hij van gelooft dat het beter is. Het enige voordeel is dat deze pepersoort matig pikant is (4.000 scoville eenheden) en weinig varieert.

Chili pepers

De stof die voor het pikante verantwoordelijk is, capseïcine, is in de gekweekte variant van de paprika zo goed als afwezig. Het Thais voor pepertjes is trouwens heel toepasselijk "prik". Pure capsiceïne is niet minder dan 15 miljoen scoville eenheden heet en pepperspray "maar" 5 miljoen. Capsiceïne lost op in vet. Romige dingen zoals melk of yoghurt zijn dus beter om teveel te verdrijven. Vandaar ook dat je in de Aziatische keuken vaak combinaties van chili pepers en yoghurt tegenkomt. Als je chillies pelt, kan je huidirritatie voorkomen door je handen eerst met citroen en daarna met olie in te wrijven.

Thaïse "prik" chilies

Oorspronkelijk ingevoerd uit Zuid-Amerika, zijn ze vooral in Spanje en de Balkan snel aangeslagen. Denk maar aan de Hongaarse goulash, waarvan paprikapoeder een essentieel onderdeel is. De heetste pepers, zoals de Chilipeper worden nu in Azië geteeld.

Paprika

Paprika’s worden groen, geel en rood verkocht. Gedroogd en tot poeder vermalen wordt dit paprikapoeder en cayennepeper.

Aperitiefpepers

Chili pepers zijn ook een heel oud medicinaal kruid. Ze werken eetlustopwekkend en stimuleren de spijsvertering. Maar ze maken bij een verkoudheid ook de slijmen los en vergroten ook je weerstand ertegen. Maar ook tegen een kater zijn ze een probaat middel. Sommige mensen wrijven hun schedel ermee in, in de hoop dat het ook de haargroei zou bevorderen. En in de natuurgeneeskunde wordt het gebruikt tegen zeer uiteenlopende aandoeningen, van artritis over astma tot nierinfecties.

3 Berichten

Dit artikel beantwoorden