Homepagina > Recepten > Hoofdgerechten > Zatte koekoek van de bomma

Zatte koekoek van de bomma

maandag 24 oktober 2011, door wim

Dit oude recept uit de streek van Heist-op-den-Berg leent zich het best voor een Mechelse koekoek, maar kan ook met een struise hoevekip.

Ingrediënten

- 1 Mechelse koekoek
- 20 zilveruitjes
- 250 g erwtjes
- 250 g woteltjes
- 1 glas jenever
- 1 flesje Duvel (33 cl)
- 60 g boter
- peper en zout naar smaak

Voorbereiding

Pel de zilveruitjes. Maak de worteltjes schoon en snij ze in kleine dobbelsteentjes. Verdeel de kip in stukken, kruid ze met flink peper en zout en zet ze een nacht in de koelkast.

Bereiding

Braad de stukken kip mooi bruin in de helft van de boter. Haal de kip uit de pot, doe de zilveruitjes erin en laat ze mooi glazig worden op een laag vuur. Haal ze uit de pot, doe de kip er terug in en overgiet deze met de jenever. Flambeer ze en laat even uitbranden. Blus met het bier en laat twintig tot veertig minuten garen onder deksel, op laag vuur, naargelang de grootte van de kip.

Doe dan de worteltjes erbij en laat een kwartiertje meestoven. Daarna mogen de erwtjes erbij en na een tiental minuten ook de uitjes. Laat deze laatste nog een paar minuutjes meestoven. Leg de stukken kip op een schaal, schik de groentjes er rond en hou ze warm.

Kook de saus zonder deksel in tot twee derde, werk af met een paar nootjes boter en serveer ze apart. Kruid ze indien nodig nog bij met peper en zout.

Je serveert deze dronken kip met gebakken aardappelen en drinkt er natuurlijk Duvel bij.

1 Bericht

Dit artikel beantwoorden